Finn din vei med Tirna
Kurs og studier
Artikler og sider
Spørsmål om utdanning eller kurs
Spørsmål om påmelding eller søknad
Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand
Denne modulen styrker helsepersonells kompetanse i ernæring for å forebygge sykdommer og fremme helse i pleie- og omsorgstjenester.

Informasjon
Visste du at kostholdet ditt har en direkte innvirkning på helsen din gjennom hele livet? Et balansert kosthold og regelmessig trening kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og type 2 diabetes. Økt fokus på ernæring hjelper også med å forebygge komplikasjoner og støtte medisinsk behandling.
Kommunene har som mål å forbedre helsevesenet gjennom forebygging og tidlig intervensjon. For å oppnå dette, er det essensielt at helsepersonell har god kompetanse i kosthold og ernæring. Investering i denne kunnskapen kan være nøkkelen til en sunnere fremtid.
Modulen passer for
Modulen gir 5 studiepoeng. For opptak til fagskoleutdanningen Ernæring i pleie- og omsorgstjenester kreves det fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev som helsefagarbeider eller fag-/svennebrev innen restaurant- og matfag. Hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, aktivitører og helsesekretærer kan også søke.
De med relevant arbeidserfaring innen helse- og omsorgssektoren, både offentlig og privat. Eksempel kan være sykehjem, hjemmetjeneste, sykehus, omsorgsboliger, dagsentra, aktivitetssentre etc. kan også søke.
Opptakskrav og faginnhold
Formelle opptakskrav
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
-
dokumentasjon på bestått teori til fagprøven i helsefagarbeider-, hjelpepleier-, omsorgsarbeider, helsesekretær, aktivitør eller restaurant- og matfag. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
-
dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig innen VG3 for helsearbeiderfaget, helsefagarbeider-, hjelpepleier-, omsorgsarbeider, helsesekretærfaget, aktivitørfaget eller restaurant- og matfag. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3-læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring
-
dokumentert autorisasjon som sykepleier eller vernepleier. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
5 studiepoeng
Mat og ernæring til mennesker med nedsatt helsetilstand 1a. Etikk, kommunikasjon og samhandling 1b. Måltidet som sosialt fellesskap 1c. Måltidets betydning for god ernæring 1d. Sammenhengen mellom mat og helse 1e. Fysiologiske endringer hos eldre 1f. Sammenhengen mellom mat, alder og medisiner 1g. Tilberedning og oppbevaring av mat 1h. Hvordan få lyst til å spise – omsorg og motivasjon 1i. Måltid til brukere med nedsatt matlyst 1j. Kulturelle forskjeller på mat 1k. Næringstetthet/kalorier og kvaliteten i mat og matvarer 1l. Forebygging av sykdom og mat som bidrag i tilheling av sykdom 1m. Ernæringsscreening av brukere 1n. Underernæring |
Studentene skal i løpet av modulen levere inn 1 oppgave.
Studentene får informasjon om oppgaven tidlig i modulen slik at de har god tid til å forberede arbeidet. Vurdering fastsettes på grunnlag av det innleverte arbeidet. Det settes en karakter. Det er læringsutbyttet som skal måles når karakter på modulen skal gis. Karakterskalaen som benyttes er A – F, der A er beste karakter og F er ikke bestått.
Kunnskap:
Studenten
- har kunnskap om grunnleggende ernæringslære
- har kunnskap om helsefremmede arbeid, forebygging og kost i forhold til ulike sykdommer og tilstander
Ferdigheter:
Studenten
- kan anvende sin faglige kunnskap for å imøtekomme behov og utfordringer knyttet til kosthold og ernæring i pleie- og omsorgstjenesten
- kan anvende relevant verktøy for kartlegging av ernæringsbehov hos pasienter/brukere i pleie og omsorgstjenester
Generell kompetanse:
Studenten
- kan utføre arbeid innen fagfeltet ernæring som bidrar til forebygging av sykdom, helsefremgang og matglede for brukere i pleie- og omsorgstjenesten
- har utviklet en etisk grunnholdning og forståelse for hvilke prinsipper som ligger til grunn når en arbeider ift kost og ernæring i pleie og omsorgstjenester og som kommer til utrykk ved at arbeidet utføres faglig forsvarlig
Utdanningstilbud
Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand
Mat og ernæring til personer med nedsatt helsetilstand
Ser du ikke utdanningen du ønsker å søke på?
Da er ikke utdanningen aktiv på ditt studiested akkurat nå.
Registrer deg på interesselisten og få beskjed når utdanningen settes opp nær deg.