Finn din vei med Tirna
Kurs og studier
Artikler og sider
Spørsmål om utdanning eller kurs
Spørsmål om påmelding eller søknad
Digitaliseringsledelse
Fagskolen i Digitaliseringsledelse er for deg som vil styrke din digitale kompetanse og lede digitalisering i organisasjoner.

Informasjon
Denne fagskoleutdanningen gir deg verktøyene du trenger for å møte de stadig økende kravene til digital kompetanse i arbeidsmarkedet. Dette studiet er skreddersydd for fagarbeidere som ønsker å styrke sin rolle i teknologidrevne organisasjoner, og som vil være med på å lede an i digitaliseringsprosesser.
Gjennom en praksisnær og strukturert tilnærming får du innsikt i tre sentrale områder: Digitalisering, Mennesker og organisasjon, samt Teknologi og sikkerhet. Utdanningen gir deg ikke bare teoretisk kunnskap, men også praktiske ferdigheter som er direkte anvendelige i arbeidslivet. Hvis du ønsker å være en nøkkelperson i din virksomhets digitale utvikling, er dette studiet for deg.
Utdanningen passer for
Utdanningen passer for fagarbeidere som ønsker å lære mer om digitalisering og hvordan den påvirker arbeidslivet. Mange bransjer opplever økt bruk av teknologi, og det er behov for ansatte som forstår digitalisering, sikkerhet og endringsledelse.
Eksamen
For å kunne gå opp til eksamen i emne 3 må studenten ha bestått kravenei emne 1 – 2. Eksamen består av innlevering av oppgave 3.
Arbeidet gjennomføres individuelt.
Opptakskrav og faginnhold
Opptak på bakgrunn av formell kompetanse
Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til fagskoleutdanningen Digitaliseringsledelse kreves fullført 3 årig videregående opplæring innen yrkesfaglig eller studieforberedende utdanningsprogram. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning. Av dokumentasjon kreves både fagbrev/svennebrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.
Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke om godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT godkjente emner fra tidligere.
Opptak på bakgrunn av realkompetanse
Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.
Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.
Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:
- dokumentasjon på bestått teori til fagprøven innen yrkesfaglige utdanningsprogram eller generell studiekompetanse. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring
eller
- dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig Vg3 innen yrkesfaglige utdanningsprogram. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3- læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring.
eller
- dokumentasjon fra høyere utdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring.
Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver knyttet til f.eks bruk av digitale programmer og utstyr tilknyttet utøvelsen av de yrkesfaglige arbeidsoppgavene, deltakelse i test/utprøving av nye programvarer internt, prosjektdeltakelse i bestilling og implementering av nye digitale systemer og/eller digital sikkerhet på egen arbeidsplass m.m.
- Emne 1: 10 studiepoeng
- Emne 2: 10 studiepoeng
- Emne 3: 10 studiepoeng
Totalt: 30 studiepoeng
Emne 1: Digitalisering
1a. Studieteknikk, arbeidsformer og metoder i studiet
1b. Introduksjon til digitalisering
1c. Digital kompetanse
1d. Digitalisering i praksis
1e. Bærekraftig digitalisering
Emne 2: Mennesker og organisasjon
2a. Digital modenhet
2b. Endringsledelse i digitaliseringsprosjekter
2c. Sentrale teknikker i endringsarbeidet
2d. Digital ledelse på tvers
Emne 3: Teknologi og sikkerhet
3a. Digital teknologi
3b. Digital sikkerhet
3c. Digital personvern
Emne 1, 2 og 3
Arbeidskrav: Innlevering av skriftlig arbeid, individuelt.
Vurderingsform: Oppgaven vurderes etter karakterskalaen A, B, C, D, E og F, hvor A er beste karakter og F er ikke bestått. Det er læringsutbyttet for emnet som skal måles når karakteren for emnet skal gis. Arbeidskravet sensureres av en sensor.
Kunnskap
Kandidaten
- Har kunnskap om digitaliseringsprosesser og deres innvirkning på organisasjoner og samfunn.
- Forstår betydningen av kontinuerlig læring og omstilling i en digitalisert arbeidsverden.
- Forstår hvordan digitalisering kan forbedre forretningsmodeller og organisasjonsstrukturer.
- Har kjennskap til aktuelle teknologiske trender og deres mulige anvendelser.
- Har innsikt i regelverk og standarder for digital sikkerhet og personvern.
- Har kunnskap om endringsledelse og hvordan man kan håndtere motstand i digitaliseringsprosjekter
Ferdigheter
Kandidaten
- Kan anvende faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger knyttet til digitaliseringsarbeidet
- Kan anvende digitale verktøy og teknikker for å forbedre arbeidsprosesser og øke effektiviteten.
- Kan kartlegge og identifisere behov for digital kompetanse i organisasjonen og planlegge tiltak for kompetanseheving.
- Kan utvikle strategier for å håndtere digitale trulser
- Kan finne informasjon og fagstoff som er relevant for digitaliseringsprosjekter, både i planlegging, implementering og evalueringsfasene, slik at behov for tiltak kan iverksettes
Generell kompetanse
Kandidaten
- Har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelsen av digitaliseringsarbeid, med vekt på bærekraft, samfunnsansvar og personvern
- Kan utføre risikoanalyse for å forebygge digitale trusler og sikre personvern
- Kan utvikle retningslinjer som skaper kultur for innovasjon og endringsvillighet i organisasjonen, knyttet til digitaliseringsarbeidet
- Kan utvikle arbeidsmetoder for å oppnå bedre resultater i et digitaliseringsprosjekt
- Kan bygge relasjoner med fagfeller i digitaliseringsbransjen, og på tvers av fag i egen organisasjon, samt med eksterne målgrupper
Komplett litteraturliste over obligatorisk og anbefalt litteratur ligger på læringsplattformen. I tillegg til oppgitt litteratur vil det suppleres med forelesningsnotater/ presentasjoner fra de ulike lærerne for å dekke innholdet i studiet.
Kursoversikt
Ser du ikke utdanningen du ønsker å søke på?
Da er ikke utdanningen aktiv på ditt studiested akkurat nå.
Registrer deg på interesselisten og få beskjed når utdanningen settes opp nær deg.