Finn din vei med Tirna
Kurs og studier
Artikler og sider
Spørsmål om utdanning eller kurs
Spørsmål om påmelding eller søknad
Teori til fagbrev
Med fagbrev sikrer du dokumentasjon på den kompetansen du har, noe som skaper trygghet både for deg som arbeidstaker og din arbeidsgiver.
«Jeg fikk god rådgivning hos Tirna, og tenkte at hvis jeg først skulle ta et fagbrev innenfor transport og logistikk, kunne jeg like gjerne ta to. Det har vært krevende, men også veldig lærerikt og kjekt.»
Rune Mikal Veim, fagbrev logistikkoperatør og yrkessjåfør
Fordeler med å ta fagbrev:
Når du har bestått den avsluttende fagprøven og fått fagbrevet ditt, er din kompetanse hevet betraktelig. Du vil være enda sikrere og mer selvgående i jobben du gjør, og du blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Andre fordeler som kan følge et fagbrev er:
- Styrke dine karrieremuligheter
- Gir mulighet for større utfordringer og mer spennende arbeidsoppgaver
- Gjør deg til en mer attraktiv arbeidstaker for arbeidsgiver
- Øker dine muligheter for avansement
Gjennomføring tilrettelagt for voksne
Som voksen kan du ta fagbrev uten å være lærling, og du trenger ikke å ta fellesfagene som norsk, matematikk, engelsk osv. for å ta fagbrev.
Du må kunne dokumentere 5 års relevant arbeidserfaring i faget i 100% stilling, ha gjennomført og bestått teoretisk eksamen. Arbeidserfaringen kan være «opptjent» gjennom 10 år i 50% stilling eller noe midt imellom dette.
Opplæringen er komprimert. Det vil si at vi målretter opplæringen mot faget og at det trengs færre timer for å komme i mål. Vi har troen på at du, men din livs- og arbeidserfaring, besitter så mye relevant kompetanse at du i lag med god kvalitet på undervisningen kommer i mål.
Opplæringen er på videregående skoles nivå og bygger på de samme læreplaner som brukes i offentlige videregående skole, men er spesielt tilpasset voksne og tar utgangspunkt i de kunnskaper og erfaringer du allerede har. Lærerne benytter ulike læringsstrategier og metoder, slik at man best mulig fremmer læring hos voksne.
På nettkursene benyttes Teams til lyd-bilde undervisning. Det er lett å bruke og alle som starter hos oss vil få all nødvendig hjelp fra vårt support team.
Du kan gjennomføre opplæringen og ta den teoretiske eksamen før all arbeidserfaring er opparbeidet. Når du kan dokumentere nok arbeidserfaring, kan du melde deg opp til praktisk fagprøve. Rekkefølgen spiller ingen rolle – hva passer best for deg her og nå?
Derfor gir utdanningen verdi
Studiet gir en helhetlig forståelse av sammenhengen mellom ernæring, matomsorg og pasientsikkerhet. Du lærer om ernæringslære, spesialkost og kosthold ved ulike diagnoser, samt hvordan etikk, lovverk og nasjonale føringer styrer tjenesteytingen. Utdanningen vektlegger også relasjonskompetanse, samhandling med pårørende og bruk av digitale verktøy til planlegging, temperaturkontroll, avvikshåndtering og vurdering av underernæringsrisiko.
Kompetansen bidrar til tryggere og mer personorientert matomsorg, bedre ressursutnyttelse og dokumentert kvalitet i måltidsarbeidet – til nytte for pasienter/brukere, ansatte og tjenesten som helhet.
Hva betyr god matomsorg?
I denne utdanningen handler matomsorg om å sikre at oppbevaring, distribusjon, frembydelse og servering av mat ivaretar trygg mat, kvalitet, næringsinnhold og matlyst, med respekt for kulturelle og religiøse hensyn og den enkeltes behov. Måltidene skal bidra til trivsel og gode opplevelser, samtidig som faglige og etiske prinsipper legges til grunn.
Hva du lærer
- Ernæringslære, norske og etniske mattradisjoner, spesialkost og kosthold ved ulike diagnoser/sykdomstilstander.
- Matomsorg i praksis: oppbevaring, distribusjon, frembydelse og servering som ivaretar trygg mat, kvalitet, næringsinnhold og matlyst.
- Kommunikasjon, psykologi/sosiologi og relasjonskompetanse i møte med pasienter/brukere og pårørende.
- Etikk, verdigrunnlag, lovverk, kvalitetskrav og nasjonale føringer for mat og ernæring i helse- og omsorgstjenesten.
- Digitale verktøy i måltidsarbeidet: planlegging, bestilling, sjekklister, temperaturkontroll, avvikshåndtering og vurdering av underernæringsrisiko.
Organisering og omfang
- 60 studiepoeng – gradsbetegnelsen «Fagskolegrad».
- Deltidsstudium over 2 år – tilpasset for deg som er i jobb
- Praksis: Praksistiden er 10 uker á 30 timer og vil til sammen utgjøre 300 timer
Mer informasjon om innhold, opptakskrav og praksis finner du i studieplanen
Hvem passer utdanningen for?
Utdanningen passer for personer i helse- og omsorgstjenestene, og som ønsker faglig utvikling innen matomsorg og ernæring. Den er relevant for søkere med bakgrunn fra helsearbeiderfaget eller restaurant- og matfag, samt for hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og aktivitører.
Sykepleiere, vernepleiere og andre søkere med relevant erfaring kan tas opp etter nærmere vurdering av realkompetanse, slik dette er beskrevet i studieplanen.
Ta neste steg i din faglige utvikling
Meld deg på fagskoleutdanningen Matomsorg og ernæring, og bidra til tryggere og mer personorientert god matomsorg i helse- og omsorgstjenesten.