Finn din vei med Tirna
Kurs og studier
Artikler og sider
Spørsmål om utdanning eller kurs
Spørsmål om påmelding eller søknad
Ferskvarehandlerfaget Vg3

Ferskvarehandel – kunsten å jobbe med råvarer og bidra til gode kundeopplevelser. Skap en bærekraftig fremtid innen mat og salg!
Fagbrev i Ferskvarehandlerfaget en solid utdanning du kan ved ta siden av jobb!
Faget gir deg de nødvendige ferdighetene til å jobbe med ferskvarer som fisk, kjøtt og delikatesser – og lære deg kunsten å gi kunder de beste måltidsforslagene. Du lærer ikke bare om salg og kundebehandling, men også om hvordan man håndterer og oppbevarer råvarer på best mulig måte, med fokus på kvalitet og trygg mat. Faget gir deg verktøyene for å forstå emballering, merking, matsvinn og bærekraftig økonomi. I tillegg utvikler du evnen til å jobbe selvstendig og i team, tilpasset et arbeidsliv i stadig endring.
Er du klar for å å øke din kompetanse? Meld deg på Vg3 Ferskvarehandlarfaget i dag, og bli en nøkkelperson i matbransjens fremtid!
Kurset er ment for deg som allerede har erfaring fra faget, og som nå ønsker å ta fagbrev. Med fagbrev i Ferskvarehandlerfaget vil du kunne bli en viktig ressurs i matbransjens fremtid!
Kurset er tilrettelagt for voksne, og foregår en til to ganger i uken. Ukedag og tidspunkt for undervisning kan bli endret når kurset starter.
Gjennomføring
Vi benytter en læringsplattform hvor lærerne legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Dette betyr at dersom du av ulike årsaker ikke alltid har anledning til å delta, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i undervisningen og kan kommunisere med lærer.
Forkunnskaper
Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om du har minst ett års erfaring fra yrket. Språknivået ditt bør være på B1 (CEFR) eller høyere.
Før oppmelding til praktisk prøve (Fagprøve)
Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis.
Finansiering
Du kan søke støtte fra Lånekassen, forutsatt at din totale studiebelastning er tilstrekkelig. Søknaden gjennomfører du selv på Lånekassen ved bruk av MinID eller BankID.
På nettsiden finner du god veiledning og svar på de mest stilte spørsmålene. Her kan du se hvor mye du kan få i lån og stipend.
Eksamen
Praksiskandidateksamen er skriftlig.
Frist for oppmelding til eksamen på våren er 1. februar, og 15. september om høsten.
All oppmelding til eksamen skal skje via din fylkeskommune, digitalt. Eksamensgjennomføringen er også digital, slik at du må ha tilgang til bærbar PC.
Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden, og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.
Fagorganisert?
Dersom du er medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning.
Ta kontakt med din fagforening for å få mer informasjon!
Læringsmål:
https://www.udir.no/lk20/fvf03-01
Innhold:
I Vg3 Ferskvarehandlarfaget får du praktisk og teoretisk kunnskap om hvordan du velger, tilbereder og kombinerer råvarer – fra kjøtt og fisk til delikatesser – for å lage kvalitetsprodukter som møter kundenes behov. Du lærer om de ulike produksjonsmetodene, arbeidsteknikkene, verktøyene og maskinene som er nødvendige for å levere høy kvalitet. Dette inkluderer også hvordan du reduserer svinn og øker lønnsomheten gjennom god råvarehåndtering.
Du lærer hvordan du bygger sterke relasjoner med kundene ved å gi gode råd om matvarer, tilberedning og måltider. I tillegg får du innsikt i hvordan du skaper et attraktivt butikkmiljø, med fokus på salgsteknikker, effektiv vareplassering og optimal emballering. Du vil også lære om viktigheten av bærekraftige valg, fra resirkulering og avfallshåndtering til å minimere miljøpåvirkningen i hverdagen. Etikk og bevisst bruk av lokale og globale ressurser står i sentrum.
Kvalitet er nøkkelen i alt du gjør. Du får grundig opplæring i hvordan du sikrer at matvarer håndteres og produseres på en trygg og hygienisk måte. Dette inkluderer både personlig hygiene og produksjonshygiene, samt hvordan du følger nødvendige lover og regler for å sikre trygge produkter for kunden.
Faget forbereder deg på arbeidslivet ved å gi deg kunnskap om rettigheter og plikter, samt hvordan du kan bidra til et godt arbeidsmiljø. Du vil lære å samarbeide effektivt, tenke kritisk og være med på å skape et inkluderende, helsebringende arbeidsmiljø. Videre vil du forstå hvordan du kan være en del av et fagfellesskap som fremmer utvikling, likeverd og likestilling.