I Tirna sin avdeling i Kjøita Park i Kristiansand, snakker Line, Hilde og Malin løst og fast om læring, engasjement og muligheter. Gjennom et godt samarbeid, har de utviklet en rekke utdanningsprogram innenfor ulike fagfelt. De jobber målrettet for å utvikle og tilby utdanning der folk bor, og i prosessen skaper de varige ringvirkninger i lokalsamfunnene sine.
Tirna og Lister Kompetanse har et felles samfunnsoppdrag; å tilby fleksibel utdanning som dekker næringslivets behov.
Ved å kartlegge lokal etterspørsel og leie inn yrkesaktive forelesere, utvikler de relevante studieretninger der det er behov for det. Dette gjør det mulig for studentene å kombinere jobb og skole, ved at de ikke trenger å reise langt for å studere.
Sammen sikrer de praksisnær opplæring, der det som læres i klasserommet kan bringes direkte ut i arbeidslivet.
– Vi har spilt hverandre gode, sier de i plenum.

– Vi tilbyr skreddersydde kurs, teori til fagbrev og høyere yrkesrettet utdanning – fagskole.

– Å bygge kompetansen til folk er noe av det beste vi kan gjøre for å bygge et samfunn.

– Jeg har sett hvor viktig utdanning er, og hvor viktig det er for barn at foreldre har muligheten til kompetanseheving.
Viktige samarbeid
Tirna, som inntil nylig het AOF Vestlandet-Agder, har over 40 års erfaring med å skreddersy og levere desentraliserte utdanningsløp etter ønsker og behov fra yrkesfeltet og næringslivet. Regionen selskapet opererer i, strekker seg fra Førde til Østre Agder.
Tirna tilbyr gratis utdanning, får støtte fra fylkeskommunen og er områdeakkreditert innen helse, oppvekst og økonomi og administrative fag. Dette betyr at de kan selv godkjenne egne, nyutviklede fagskole-studier.
Med seg på laget har de Studiesenteret Lister Kompetanse, en partner de jobber tett sammen med. I likhet med Tirna tilbyr de også gratis utdanning, på fagskole- og universitetsnivå.
Lister Kompetanse hadde 20-årsjubileum i fjor og på de årene har de utdannet over 1000 studenter. Gjennom økt satsning de siste årene har de sett en enorm vekst, og fått skryt fra Stortinget.
Utdanning gjennom Lister Kompetanse
Studiesenteret har sin virksomhet i Lister-regionen, som innbefatter kommunene Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvinesdal, Lyngdal og Sirdal. Disse jobber strategisk sammen gjennom ordningen «Listersamarbeidet». De har som mål å beholde og utvikle lokal kompetanse.
I småkommuner som opplever en stor grad av fraflytting, er det avgjørende å beholde studentene sine i etterkant.
– Når vi utdanner voksne her, blir de oftest værende i regionen. Ungdommen reiser ofte ut til storbyene, sier Hilde.
I sofaen hos Tirna i Kristiansand går samtalene lekende lett. Det er tydelig at disse tre kjenner hverandre godt etter mange års samarbeid. De smiler og ler, og er forente om hva de jobber mot, hvilke utfordringer de har og hvilke muligheter de bidrar til å skape.

«Det du lærer på onsdag, skal du kunne bruke i jobb på torsdag.»
Malin Stokkeland, prosjektleder i Lister Kompetanse
Les mer om utdanningstilbudet til Lister Kompetanse her:
Lytter til næringslivet
Rådgiverne i Tirna er mye ute og lytter til næringslivets behov. I Lister Kompetanse har de også følehornene ute til enhver tid. De kjenner regionene sine godt.
Hilde kan ringe Line for å be om at et studietilbud utvikles basert på hva som rører seg i Lister-kommunene.
– Jeg kan for eksempel spørre «kan dere hjelpe oss med å utvikle et utdanningsprogram på dette?», hvor Line typisk svarer «skaffer dere 20 studenter, kan jeg formidle dette videre», smiler Hilde.
Kortreist og bærekraftig
– Vi henter inn rett kompetanse til rett plass slik at studentene alltid finner riktig og relevant læring i klasserommet, sier Line.
Foreleserne som benyttes til studiene bringes inn fra yrkeslivet i regionene. De tar med seg oppdatert kunnskap rett inn i ett av de mange klasserommene til Tirna.
– Vi bruker kortreist kompetanse. Da skjer det også noe med hele resten av regionen. Når lærerne underviser må de gjøre research og holde kompetansen ved like. Dette anser vi som bærekraftig, fortsetter hun.
Malin understreker samtidig at de alltid må være på hugget for å finne riktige forelesere.
– Utdanningene skal være så praksisnære at det du lærer på onsdag, skal du kunne bruke i jobb på torsdag, forklarer hun.
Viviann tok videreutdanning i psykisk helse gjennom Lister Kompetanse. Hør hennes historie under:
Det er mange som har videreutdannet seg og funnet nye karriereveier gjennom Lister Kompetanse. Flere historier kan du høre ved å trykke på knappen under:
Aldri for sent
Både Tirna og Lister Kompetanse tilbyr ulike studier for å møte ulike behov. Selv er de tilhengere av stedsbaserte samlinger, da de gir et større rom for variasjon, samtaler, erfaringsutveksling og samarbeid mellom studentene. Samtidig gjør fleksibiliteten ved nettbaserte studier det mulig for flere i full jobb å ta utdanning – ofte som et ledd i en karriereendring.
– Når man får til en slik endring, er det godt jobba. I samfunnet vårt er det aldri for seint. Det kan være livsforandrende, forteller Malin.
Mange av studentene hos Tirna og Lister sjonglerer lange arbeidsdager og familieliv med studier, fordi de drives av ambisjonen om å bygge en ny karrierefremtid for seg selv.
– Det er vanvittig mye fagkompetanse i klasserommene våre, og den er veldig variert. Folk sitter med vidt forskjellig kunnskap, og det å sanke det og de ulike erfaringene det bringer med seg, er helt essensielt å ta med tilbake til arbeidsplassene, sier Line.
Selv tar hun en master i business & administration (MBA) ved siden av jobben i Tirna. Hun har stor tro på læring og utvikling.
– Man lærer hele livet, glimter hun til.
«Å bygge kompetansen til folk er noe av det viktigste vi kan gjøre for å styrke lokalsamfunnet.»
Hilde Strømme, daglig leder i Lister Kompetanse
Sammen er Line, Hilde og Malin opptatt av å gi alle en mulighet, og å sørge for at samfunnet får den kompetansen det trenger for å fungere.
– Å bygge kompetansen til folk er noe av det viktigste vi kan gjøre for å styrke lokalsamfunnet, sier Hilde. Hun forteller videre at det har gått hundre millioner ut til vikarbyråer innenfor helse i de seks Lister-kommunene i 2023.
Ved å dekke kompetansegap i helse- og oppvekstsektoren, senker de kommunenes avhengighet av vikarbyråer ved å utdanne lokale fagarbeidere som kan avlaste sykepleiere og vernepleiere.
– Vi trenger ledere som legger til rette for, og oppmuntrer til kompetanseheving for sine ansatte., avslutter Line.

Ønsker du mer kompetanse?
Vi tilbyr et bredt spekter av kurs og utdanningsprogram som dekker en rekke fagområder, fra helse og omsorg til økonomi og administrasjon.
Aktuelt
Malin tar to fagskoleutdanninger samtidig: – Dette er noe jeg virkelig vil
Malin E. Tjelland fra Lyngdal pendler over en time til Kristiansand for å følge undervisningen ved Tirna. Som engasjert helsefagarbeider tar hun ikke bare én, men to fagskoleutdanninger samtidig: Observasjon av stell og sår og Klinisk vurderingskompetanse. Begge utdanningene er svært relevante for yrket hennes som helsefagarbeider. En utdanning som helsefagarbeidere virkelig har behov for […]
Tirna etablerer seg i Sandefjord!
Nylig fikk vi flott omtale i Sandefjords Blad, som har lagt merke til at Tirna nå etablerer seg i byen med et nytt fagskoletilbud. Vi er glade for interessen og ser frem til å bidra med relevant og praksisnær utdanning i Sandefjord Utdrag fra sakenFra høsten av vil Sandefjord få et nytt skoletilbud. Tirna starter […]
Sammen hever de kompetansen i næringslivet
I Tirna sin avdeling i Kjøita Park i Kristiansand, snakker Line, Hilde og Malin løst og fast om læring, engasjement og muligheter. Gjennom et godt samarbeid, har de utviklet en rekke utdanningsprogram innenfor ulike fagfelt. De jobber målrettet for å utvikle og tilby utdanning der folk bor, og i prosessen skaper de varige ringvirkninger i […]