Vg3 helsearbeiderfaget handler om å utvikle yrkesutøvere som kan bidra til å dekke behovet for kompetanse i grunnleggende sykepleie og miljøarbeid i alle deler av helsetjenesten.
Har du relevant erfaring fra praksis og ønsker å få dokumentert hva du kan? Det er aldri for sent å få papirer på kompetansen din. Teori til fagprøven er første steg på veien.
Med fagbrev i helsearbeiderfaget bidrar du til å dekke arbeidslivets behov for kompetanse i helsetjenesten. Du vil kunne yte helhetlig omsorg, gi helsehjelp, forebygge ensomhet og bidra til et aktivt liv for pasienter og brukere med ulike hjelpebehov.
Kurset er tilrettelagt for voksne, og foregår en til to ganger i uken. Ukedag og tidspunkt for undervisning kan bli endret når kurset starter.
Gjennomføring
Vi benytter en læringsplattform hvor lærerne legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Dette betyr at dersom du av ulike årsaker ikke alltid har anledning til å delta, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i undervisningen og kan kommunisere med lærer.
Forkunnskaper
Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om du har minst ett års erfaring fra yrket. Språknivået ditt bør være på B1 (CEFR) eller høyere.
Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis.
Finansiering
Du kan søke støtte fra Lånekassen, forutsatt at din totale studiebelastning er tilstrekkelig. Søknaden gjennomfører du selv på Lånekassen ved bruk av MinID eller BankID.
På nettsiden finner du god veiledning og svar på de mest stilte spørsmålene. Her kan du se hvor mye du kan få i lån og stipend.
Eksamen
Eksamen er skriftlig.
Frist for oppmelding til eksamen på våren er 1. februar, og 15. september om høsten.
All oppmelding til eksamen skal skje via din fylkeskommune.
Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden, og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.
Fagorganisert?
Dersom du er medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning.
Ta kontakt med din fagforening for å få mer informasjon!
Kjerneelementet kropp, helse og omsorg handler om å ivareta pasienters og brukeres helhetlige helse. I dette inngår hvordan kultur, levevaner, kosthold, hygiene og smittevern kan bidra til å fremme livskvalitet, helse og mestring. Det handler også om akutt og kronisk sykdom, aldring og funksjonsnedsettelser. Videre handler det om å observere, vurdere og utføre grunnleggende sykepleie for å ivareta pasienters og brukeres behov for helsehjelp. Kjerneelementet handler også om helsefremmende arbeid, miljøarbeid, habilitering og rehabilitering, omsorg og helhetlige pasientforløp. Å lindre lidelser og legge til rette for en verdig død inngår også.
Kjerneelementet dialog, relasjon og veiledning handler om å kommunisere og samhandle med mennesker med ulik alder, bakgrunn og livssituasjon og ulike behov for helsekompetanse. Det handler også om å samhandle med andre yrkesgrupper og frivillige organisasjoner og å rapportere og dokumentere arbeid. Dessuten inngår å gi og ta imot veiledning og å forstå betydningen av egen atferd og holdninger i møte med andre mennesker.
Kjerneelementet hjelpemidler, teknologi og velferdsteknologi handler om å bruke medisinsk utstyr og å ta i bruk hjelpemidler og teknologi som bidrar til å gi personer med hjelpebehov bedre livskvalitet, økt trygghet og større mulighet til å klare seg på egen hånd. Det handler også om å bruke hjelpemidler og teknologi for å avlaste pårørende og gi dem trygghet, og om hvordan teknologi kan forbedre og effektivisere tjenestene i helse- og omsorgssektoren. Videre handler det om riktig bruk av arbeidsteknikker og arbeidsstillinger i yrkesutøvelsen.
Kjerneelementet etikk og regelverk handler om å møte mennesker i ulike livssituasjoner med omsorg og empati. Videre handler det om systematisk kvalitetsforbedring, brukermedvirkning og pasientsikkerhet. Kjerneelementet handler også om profesjonell yrkesutøvelse, om yrkesetiske retningslinjer, om regelverk i helse- og omsorgssektoren og om helse, miljø og sikkerhet. Det handler også om å reflektere over etiske dilemmaer.
Dersom en utdanning ikke er aktiv på ditt studiested akkurat nå, kan du registrere deg på interesselisten for utdanningen og få beskjed dersom utdanningen settes opp nær deg.
Nå kan du få kompetanse innen cybersikkerhet som er skreddersydd for industrien
Digitalisering og ny teknologi skaper nye muligheter, men også nye sårbarheter. Nå utvikler vi en praktisk rettet utdanning innen cybersikkerhet, skreddersydd for operatører i industrien. Vil du være blant de første som får vite mer? Meld deg på interesselisten! Ny teknologi og digitalisering er drivkrefter for det grønne skiftet og bærekraftig utvikling. Med økt digitalisering […]
Line Therese og Bente valgte fagskoleutdanning for å styrke seg i arbeidslivet
Line Therese og Bente har to ulike karriereløp, men begge har tatt samme fagskoleutdanning hos Tirna. Med utdanningen Kontor-, salg- og serviceledelse ønsket de å styrke sin kompetanse og videre karrieremuligheter. Hos Tirna møtte de både engasjerte lærere og et inkluderende læringsmiljø. Tre runder med utdanning hos Tirna Line Therese Løype Berglie er ferskvareleder ved […]
Fagskoleutdanning i Helse, miljø og sikkerhet ga nye karrieremuligheter
For Anita Smistad, Morten Falck Skår og Jan-Regin Andreassen har fagskoleutdanningen Helse, miljø og sikkerhet ført til spennende stillinger og en mer solid faglig bakgrunn. Med ulik bakgrunn og erfaring fant de alle nye muligheter, tryggere faglig grunn og en ny retning i arbeidslivet. Deres historier viser hvordan en praktisk rettet utdanning kan tilpasses både […]