Har du relevant arbeidserfaring og ønsker å få det dokumentert? Teori til fagprøven i kokkfaget er første steg på veien.
Dette kurset er ment for deg som allerede har erfaring fra faget, og som nå ønsker å ta fagbrev. Med fagbrev i kokkfaget bidrar du til å fremme mat- og drikkeglede, lokale spesialiteter og forvaltning av matkulturer og tradisjoner.
Gjennomføring
Vi benytter en læringsplattform hvor lærerne legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Dette betyr at dersom du av ulike årsaker ikke alltid har anledning til å delta, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i undervisningen og kan kommunisere med lærer.
Forkunnskaper
Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om du har minst ett års erfaring fra yrket. Språknivået ditt bør være på B1 (CEFR) eller høyere.
Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis.
Finansiering
Du kan søke støtte fra Lånekassen, forutsatt at din totale studiebelastning er tilstrekkelig. Søknaden gjennomfører du selv på Lånekassen ved bruk av MinID eller BankID.
På nettsiden finner du god veiledning og svar på de mest stilte spørsmålene. Her kan du se hvor mye du kan få i lån og stipend.
Eksamen
Eksamen er skriftlig.
Frist for oppmelding til eksamen på våren er 1. februar, og 15. september om høsten.
All oppmelding til eksamen skal skje via din fylkeskommune.
Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden, og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.
Fagorganisert?
Dersom du er medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning.
Ta kontakt med din fagforening for å få mer informasjon!
Kjerneelementet håndverksferdigheter, fagkunnskap og måltidsutvikling handler om vurdering og valg i forbindelse med råvarer, tilberednings- og serveringsmetoder, allergener, ernæring og økonomi. Videre handler det om samspillet mellom råvarenes bruksområder, sammensetning og egenskaper, håndlag, teknologi, kreativitet og sensorikk. Kjerneelementet omfatter allergenmerking, næringsberegning og kalkulasjon i tilberedning av måltider og utvikling av menyer tilpasset sesong, anledning og kunders ønsker og behov i samarbeid med kolleger og andre faggrupper. Dessuten handler kjerneelementet om kunnskap om ulike mattradisjoner, trender og religioner.
Kjerneelementet kvalitet og trygg mat handler om personlig hygiene, produksjonshygiene og næringsmiddelhygiene. Videre handler det om råvarebehandling og trygg produksjon og om å følge virksomhetens kvalitetssystem. Kjerneelementet handler også om lover og forskrifter som regulerer produksjon og omsetning av mat og drikke.
Kjerneelementet bærekraftig produksjon handler om arbeidsflyt gjennom planlegging, samarbeid og kommunikasjon for å redusere svinn og øke lønnsomheten. Videre handler kjerneelementet om best mulig ressursutnyttelse og om bransjens påvirkning på miljøet gjennom valg av råvarer. Dessuten handler bærekraftig produksjon om avfallshåndtering, resirkulering og forebygging av utslipp til miljøet.
Kjerneelementet arbeidsliv og yrkesidentitet handler om kunnskap om pliktene og rettighetene i arbeidslivet og betydningen av trepartssamarbeidet. Videre handler kjerneelementet om å skape et psykososialt og fysisk arbeidsmiljø som fremmer helse, miljø og sikkerhet. Kjerneelementet handler også om sosial kompetanse og samarbeidsevne, kritisk tenkning og respekt for meningsforskjeller og forståelse av hvordan dette påvirker arbeidsmiljø og produktivitet. Arbeidsliv og yrkesidentitet handler dessuten om virksomhetens mål og historie og tilhørighet i et yrkesfellesskap som fremmer faglig utvikling, likeverd og likestilling.
Kursoversikt
Ser du ikke utdanningen du ønsker å søke på?
Dersom en utdanning ikke er aktiv på ditt studiested akkurat nå, kan du registrere deg på interesselisten for utdanningen og få beskjed dersom utdanningen settes opp nær deg.
Nyhet! Øk din kompetanse om digitale systemer innen solkraftanlegg og energilagring
Solkraftbransjen er i rask vekst, og digitalisering spiller en avgjørende rolle i utviklingen. Nå utvikler vi en ny fagskolemodul som gir deg praktisk og relevant kompetanse i bruk av digitale systemer knyttet til solkraftanlegg og energilagring. Meld deg på interesselisten og få mer informasjon når utdanningen åpner for påmelding. Modulen gir 5 studiepoeng og består […]
Nyhet! Ny fagskolemodul for ledere og mellomleder i helse- og omsorgstjenesten
Det meldes om et stort behov for kompetanse innen ledelsesteknikker for å støtte oppgavedeling i helse- og omsorgstjenesten. Nå utvikler vi en ny fagskolemodul som skal gi ledere og mellomledere faglig forankret kompetanse i hvordan arbeidsoppgaver kan organiseres mer hensiktsmessig, og hvordan ledelsesteknikker kan brukes for å støtte oppgavedeling i praksis. Meld deg på interesselisten […]
Etterspurt kompetanse i digital sårbarhet og sikkerhet
Digitaliseringen påvirker alle deler av arbeidslivet, og behovet for økt kompetanse innen digital sikkerhet har aldri vært større. Vi utvikler nå en ny fagskolemodul i digital sårbarhet og sikkerhet, et tilbud som gir deg kunnskapen du trenger for å beskytte virksomheten din mot digitale trusler. Vil du holde deg oppdatert? Meld deg på interesselisten og […]