Hovedkontor Haugesund
Haraldsgata 190 5525 Haugesund
Avdelingskontor Bergen
Bredalsmarken 15 5006 Bergen
Avdelingskontor Kristiansand
Kjøita 21 4630 Kristiansand S
Avdelingskontor Stavanger
Richard Johnsens gate 4 4021 Stavanger
Økonomi og administrasjon

Prosjektledelse for fagarbeidere

Informasjon

Prosjektledelse for fagarbeidere er en fagskoleutdanning som gir 30 studiepoeng og er spesielt utviklet for fagarbeidere som ønsker å styrke sin kompetanse innen prosjektledelse. Det er et økende behov for å styrke prosjektledelseskompetansen blant fagarbeidere, både når det gjelder tekniske ferdigheter og mellommenneskelige relasjoner. Effektiv samhandling og best mulig utnyttelse av ressurser er avgjørende for å lykkes med prosjekter i dagens arbeidsmarked. Utdanningen kombinerer praktisk erfaring med teoretisk kunnskap, og gir deg verktøyene du trenger for å planlegge, lede og gjennomføre prosjekter effektivt.

 

Organisering av opplæring

Utdanningen er fleksibelt tilrettelagt for å kunne kombineres med jobb. Undervisningen vil foregå 4 – 5 ganger per måned gjennom 2 semester. Den er delt inn i 3 emner som dekker ulike aspekter av prosjektledelse, inkludert planlegging, gjennomføring, økonomistyring, HMS og teamledelse. I sammenheng med emne 3 vil det gis en større emneoppgave som omfatter studiet i sin helhet og regnes som eksamen. Fullført utdanning gir 30 studiepoeng. Vitnemål gis som dokumentasjon for bestått og fullført fagskoleutdanning.

 

Utdanningen passer for

Denne utdanningen er ideell for fagarbeidere i både offentlig og privat sektor som ønsker å kvalifisere seg for roller innen prosjektledelse, eller som allerede har slikt ansvar, men mangler formell utdanning. Den passer også for de som ønsker å fornye og supplere sin kompetanse innen sitt fagområde. Det er mulig å søke opptak med bakgrunn i realkompetanse.

 

Eksamen

Hvert emne har obligatoriske skriftlige arbeidskrav som vurderes med karakterer fra A til F. Den avsluttende fordypningsoppgaven er individuell, kombinert med muntlig eksaminering, og vurderes med samme karakterskala.


Opptak på bakgrunn av formell kompetanse:

Fagskoleutdanning er høyere yrkesfaglig utdanning og ligger på nivå over videregående opplæring. Fagskoleutdanning gir kompetanse som kan tas i bruk i arbeidslivet uten ytterligere opplæringstiltak. For opptak til utdanningen og eventuelt til enkelte emner, kreves fullført 3 årig videregående opplæring innen yrkesfaglig eller studieforberedende utdanningsprogram. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning for opptak til utdanningen. Av dokumentasjon kreves både fagbrev og vitnemål/kompetansebevis fra videregående opplæring.

Utdanningen er delt inn i emner. Det er mulig for studenten å søke godskriving for ett eller flere emner dersom de kan dokumentere at de har tilsvarende NOKUT – godkjente emner fra tidligere.

Opptak på bakgrunn av realkompetanse:

Opptaksgrunnlaget til fagskoleutdanning er fullført og bestått videregående opplæring. Søkere som er 23 år eller eldre i opptaksåret, kan tas opp på grunnlag av tilsvarende realkompetanse. Med realkompetanse menes all form for formell og ikke formell kompetanse som søker har opparbeidet seg gjennom skolegang, arbeid og fritid.

Realkompetanse vurderes ut fra innlevert skriftlig dokumentasjon. Dokumentasjon kan være karakterutskrift, kompetansebevis, kursbevis og/eller arbeidsattester. Arbeidserfaring kan være opparbeidet gjennom arbeids- og samfunnsliv, frivillig sektor, utdanning eller kurs.

Vurdering av realkompetanse gjøres i forhold til:

•      dokumentasjon på bestått teori til fagprøven innen yrkesfaglige utdanningsprogram eller generell studiekompetanse. Det stilles ikke krav om noen bestemt studieretning. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring

eller

•      dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller kompetanse likeverdig Vg3 innen yrkesfaglige utdanningsprogram. For å dokumentere likeverdig kompetanse kan søker bli bedt om å gjennomføre og bestå en elektronisk fagtest som bygger på den Vg3- læreplanen som danner grunnlag for søkers arbeidserfaring.

 

eller

•      dokumentasjon fra høyere utdanning som vurderes som relevant for utdanningen. I tillegg må søker legge ved dokumentert relevant arbeidserfaring.

Med relevant arbeidserfaring menes arbeidsoppgaver som kan knyttes til prosjektarbeid generelt.

Gjennomført og bestått fagskoleutdanning kvalifiserer ikke til fag- eller svennebrev.

  • Emne 1: 10 studiepoeng
  • Emne 2: 10 studiepoeng
  • Emne 3: 10 studiepoeng

Totalt 30 studiepoeng

Emne 1: Ledelse og samarbeid i prosjekter

1a. Leder og lederskap
1b. Team og teamroller
1c. Kommunikasjon i prosjekt


Emne 2:
Prosjektledelse
2a. Introduksjon til prosjektledelse
2b. Prosjektplanlegging
2c. Prosjektgjennomføring og evaluering

 

Emne 3: Prosjektøkonomi og styring 

3a. Økonomistyring i prosjekter
3b. Økonomistyring i prosjektets forskjellige faser
3c. Risiko
3d. Kontrakter, endringer og avvik

Emne 1, 2 og 3
Arbeidskrav:

Innlevering av individuelt skriftlig arbeid.

Vurderingsform:

Oppgaven vurderes etter karakterskalaen A, B, C, D, E og F, hvor A er beste karakter og F er ikke bestått. Det er læringsutbyttet for emnet som skal måles når karakteren for emnet skal gis.

Arbeidskravet sensureres av en sensor.

Kunnskap

Kandidaten

  • har kunnskap om begreper, prosesser og verktøy som anvendes innenfor prosjektledelse samt styring av økonomi og risiko i prosjekter
  • har innsikt i relevant regelverk, standarder, avtaler og krav til kvalitet i prosjekter
  • har bransjekunnskap og kjennskap til prosjektledelse i yrkesfeltet
  • kan oppdatere sin yrkesfaglige kunnskap om økonomistyring i prosjektets forskjellige faser
  • forstår egen bransjes/yrkes betydning av bærekraftig prosjektøkonomi i et samfunns- og verdiskapingsperspektiv

 

Ferdigheter

Kandidaten

  • kan anvende faglig kunnskap på praktiske og teoretiske problemstillinger ved ledelse og samarbeid i prosjekter
  • kan som leder anvende relevante faglige verktøy, teknikker og uttrykksformer i arbeid med prosjektplanlegging
  • kan finne informasjon og fagstoff som er relevant for prosjektledelsesfaget
  • kan kartlegge en situasjon og identifisere faglige problemstillinger og behov for iverksetting av tiltak i arbeid med risiko og økonomistyring i prosjekter

 

Generell kompetanse

Kandidaten

  • har forståelse for yrkes- og bransjeetiske prinsipper som ligger til grunn for prosjektledelsesfaget
  • har utviklet en etisk grunnholdning i utøvelsen av prosjektledelse
  • kan utføre prosjektledelse etter utvalgte målgruppers behov
  • kan bygge relasjoner med andre prosjektledere og på tvers av disipliner, samt med eksterne målgrupper og interessenter
  • kan utvikle arbeidsmetoder og tjenester av relevans for ledelse og økonomistyring i prosjekter

Komplett litteraturliste ligger på læringsplattformen.

I tillegg til oppgitt litteratur vil det suppleres med forelesningsnotater/presentasjoner fra de ulike lærerne for å dekke innholdet i studiet.

Utdanningdetaljer

Sted:
Nettbasert
Studiepoeng:
30
Søknadsfrist:
16.02.2026
Startdato:
16.02.2026
Status:
Åpent for påmelding

Kontaktperson

Studieomfang: Deltid

Varighet: 2 semester

Undervisning: Nettbasert

Undervisningsdager: Mandag og noen torsdager

Pris: 29.000,- pr semester

Studentavgift: Kr 700,- (engangsbeløp)

Oppstart er med forbehold om nok kvalifiserte søkere.

Utdanningen er godkjent i Lånekassen.