Hovedkontor Haugesund
Haraldsgata 190 5525 Haugesund
Avdelingskontor Bergen
Bredalsmarken 15 5006 Bergen
Avdelingskontor Kristiansand
Kjøita 21 4630 Kristiansand S
Avdelingskontor Stavanger
Richard Johnsens gate 4 4021 Stavanger
Elektro og datateknologi

Kulde- og varmepumpeteknikkfaget Vg3

Har du erfaring med kulde- og varmepumpetekniske anlegg? Nå kan du formalisere kompetansen din og ta fagbrev i et fag med økende betydning for klima og energieffektivisering. Fagbrevet i Vg3 kulde- og varmepumpeteknikkfaget er en solid utdanning du kan ta ved siden av jobb!

Vg3 kulde- og varmepumpeteknikkfaget gir deg innsikt i montering, drift, vedlikehold og feilsøking på kulde- og varmepumpeanlegg med fokus på sikkerhet, kvalitet og bærekraft. Faget handler om å bruke bærekraftige løsninger, velge riktige komponenter og håndtere kuldemedier i et livsløpsperspektiv. Du lærer også å vurdere energieffektivitet, dokumentere eget arbeid og ta faglige og etiske valg som fremmer miljøansvar og reduserer klimapåvirkning.

Kurset er tilrettelagt for deg som allerede har erfaring fra faget og ønsker å ta den teoretiske delen av opplæringen på vei mot fagbrev.

Med fagbrev viser du at du mestrer arbeidet med kulde- og varmepumpeanlegg etter gjeldende regelverk og at du kan møte arbeidslivets krav til teknisk kvalitet og klimabevisste løsninger.

Meld deg på teorikurs i Vg3 kulde- og varmepumpeteknikkfaget og få papirer på kompetansen din!

 

Gjennomføring

Vi benytter en læringsplattform hvor lærerne legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Dette betyr at dersom du av ulike årsaker ikke alltid har anledning til å delta, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i undervisningen og kan kommunisere med lærer.

 

Forkunnskaper

Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om du har minst ett års erfaring fra yrket. Språknivået ditt bør være på B1 (CEFR) eller høyere.

 

Før oppmelding til praktisk prøve (Fagprøve)

Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis.

 

Finansiering

Du kan søke støtte fra Lånekassen, forutsatt at din totale studiebelastning er tilstrekkelig. Søknaden gjennomfører du selv på Lånekassen ved bruk av MinID eller BankID.

På nettsiden finner du god veiledning og svar på de mest stilte spørsmålene. Her kan du se hvor mye du kan få i lån og stipend.

 

Eksamen

Praksiskandidateksamen er skriftlig.

Frist for oppmelding til eksamen på våren er 1. februar, og 15. september om høsten.

All oppmelding til eksamen skal skje via din fylkeskommune, digitalt. Eksamensgjennomføringen er også digital, slik at du må ha tilgang til bærbar PC.

Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden, og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.

 

Fagorganisert?

Dersom du er medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning.

Ta kontakt med din fagforening for å få mer informasjon!

 

Læringsmål:
Læreplan i vg3 kulde- og varmepumpeteknikkfaget (KVP03‑01) | udir.no

 

Innhold:

Kjerneelementet energi og miljø handler om å bruke komponenter, systemer og arbeidsrutiner for å oppnå bærekraftig energi- og ressursutnyttelse. Det handler også om håndtering av kuldemedier og miljøbelastningen av kulde- og varmepumpeanlegg i et livsløpsperspektiv. Avfallshåndtering inngår også i kjerneelementet.

Kjerneelementet komponenter, utstyr og kretser handler om hvordan disse er sammenstilt for å oppnå energieffektive og bærekraftige kulde- og varmetekniske løsninger. Videre handler det om samhandling for å oppnå optimalt prosessresultat.

Kjerneelementet fagmessig utførelse handler om installasjon, drift og vedlikehold av kulde- og varmepumpeinstallasjoner i henhold til gjeldende regelverk og miljøkrav. Videre handler det om montasje og vedlikehold av kuldetekniske anlegg og bruk av verktøy og instrumenter. Måling og vurdering av målte resultater inngår også i kjerneelementet. Det omfatter også samhandling med kunder og andre fagområder i arbeidsoppdragene.

Kjerneelementet kvalitet og sikkerhet handler om utstyr og anlegg i henhold til gjeldende regelverk, instrukser og rutiner og kundens spesifikasjoner. Videre handler det om planlegging og utførelse av sikkerhetstiltak i henhold til gjeldende regelverk for person-, el-, ekom- og maskinsikkerhet. Sluttkontroll og prøvedrift av anlegg inngår i kjerneelementet.

Kursdetaljer

Sted:
Live nettbasert
Startdato:
17.09.2025 17:00
Timeantall:
100
Status:
Åpent for påmelding
Pris:
23 600 kr

Kontaktperson