Finn din vei med Tirna
Kurs og studier
Artikler og sider
Spørsmål om utdanning eller kurs
Spørsmål om påmelding eller søknad
Sykkelmekanikerfaget Vg3

Har du erfaring med reparasjon og vedlikehold av sykler og elsykler? Nå kan du endelig formalisere kompetansen din med et fagbrev – og styrke posisjonen din i en bransje i utvikling. Fagbrevet i Vg3 Sykkelmekanikerfaget er en solid utdanning du kan ta ved siden av jobb!
Vg3 sykkelmekanikerfaget handler om å reparere og vedlikeholde sykler og elsykler. Faget skal gjøre en i stand til å foreta reparasjoner på en kostnadseffektiv og forsvarlig måte, som gir trygge sykkelparker og sikrer at sykler beholder sin opprinnelige kvalitet. Dette kurset er ment for deg som allerede har erfaring fra faget, og som nå ønsker å ta fagbrev.
Med fagbrev i sykkelmekanikerfaget vil du vedlikeholde og reparerer sykler med varige miljø- og energieffektive kvaliteter, med bærekraftige materialer, verktøy og arbeidsmetoder.
Meld deg på teori til fagbrevkurs i Vg3 Sykkelmekanikerfaget – og få papirer på kompetansen din!
Kurset er tilrettelagt for voksne, og foregår en til to ganger i uken. Ukedag og tidspunkt for undervisning kan bli endret når kurset starter.
Gjennomføring
Vi benytter en læringsplattform hvor lærerne legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Dette betyr at dersom du av ulike årsaker ikke alltid har anledning til å delta, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i undervisningen og kan kommunisere med lærer.
Forkunnskaper
Det er ingen krav til forkunnskaper for kurset, men det er en fordel om du har minst ett års erfaring fra yrket. Språknivået ditt bør være på B1 (CEFR) eller høyere.
Voksne som ønsker å melde seg opp til fagprøven må dokumentere minimum 5 års relevant, godkjent praksis og bestått tverrfaglig teoretisk eksamen i faget, før fagprøven kan avlegges. Det er det fylkeskommunale Fagopplæringskontoret som godkjenner praksis.
Finansiering
Du kan søke støtte fra Lånekassen, forutsatt at din totale studiebelastning er tilstrekkelig. Søknaden gjennomfører du selv på Lånekassen ved bruk av MinID eller BankID.
På nettsiden finner du god veiledning og svar på de mest stilte spørsmålene. Her kan du se hvor mye du kan få i lån og stipend.
Eksamen
Eksamen er skriftlig.
Frist for oppmelding til eksamen på våren er 1. februar, og 15. september om høsten.
All oppmelding til eksamen skal skje via din fylkeskommune.
Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden, og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.
Fagorganisert?
Dersom du er medlem i en fagforening, vil du i mange tilfeller kunne søke om stipend til utdanning.
Ta kontakt med din fagforening for å få mer informasjon!
Læringsmål:
https://www.udir.no/lk20/sym03-01
Innhold:
Kjerneelementet helse, miljø og sikkerhet handler om å identifisere og forhindre situasjoner som utgjør en fare for liv og helse ved reparasjon og vedlikehold av sykler og elsykler. Kjerneelementet handler også om å risikovurdere arbeidet i samsvar med gjeldende regelverk og gjennomføre sikker jobbanalyser. Videre handler det om å bruke utstyr og maskiner i henhold til gjeldende regelverk og om å arbeide i samsvar med gjeldende systemer og tiltaksplaner for helse, miljø og sikkerhet. Kollegialt samarbeid om bærekraftige og miljøvennlige løsninger er også en del av kjerneelementet.
Kjerneelementet vedlikehold og reparasjon handler om å reparere og vedlikeholde sykkelens komponenter. Videre handler kjerneelementet om å sikre at sykkelen er trygg og driftssikker gjennom valg av metoder og verktøy. Kjerneelementet handler også om å veilede kunder ut fra deres behov.
Kjerneelementet dokumentasjon handler om å planlegge, gjennomføre og dokumentere arbeidsoppgaver i samsvar med arbeidsoppdrag, prosedyrer og gjeldende krav og regelverk. Kjerneelementet handler også om å føre og bruke servicehistorikk som følger den enkelte sykkelen.
Kjerneelementet diagnose og teknologi handler om det digitale samspillet mellom mekaniske og elektriske komponenter. Å diagnostisere og feilsøke på den elektriske driften og ladesystemer inngår også i kjerneelementet. Kjerneelementet handler videre om å overvåke og feilsøke på de elektriske og elektroniske komponentene ved bruk av diagnoseverktøy.